Która kawa jest kwaśna – arabica czy robusta
Wśród miłośników kawy kwestia kwasowości napoju jest jednym z często omawianych tematów. Aby uniknąć niepożądanego posmaku, dobrze jest poznać różnice między kwasowością a kwaśnością kawy.
Ponadto warto dowiedzieć się, która kawa jest kwaśna – arabica czy robusta. W niniejszym artykule wyjaśniamy wszystkie te kwestie.
Kwaśność a kwasowość – różnice
Kwaśność wiąże się z nieprzyjemnym, cierpkim smakiem, który może wynikać z niewłaściwego przetwarzania lub przechowywania ziaren.
Natomiast kwasowość, zwłaszcza w kawach premium, jest uważana za pożądaną cechę. Wyróżnia się świeżymi nutami, które często przywodzą na myśl smak owoców. Kwasowość jest efektem starannie kontrolowanego procesu uprawy, zbioru i obróbki wysokogatunkowych ziaren.
Kawa robusta a arabica – kwasowość
Kawa robusta czy arabica – która ma wyższą kwasowość? Niezaprzeczalnie ta druga. Posiada ona więcej owocowych akcentów niż robusta, która zazwyczaj charakteryzuje się wyraźniejszą goryczką i większą ciężkością.
Arabica uprawiana w górskim klimacie naturalnie zawiera wyższy poziom kwasów organicznych, takich jak np. cytrynowy i jabłkowy. To nadaje jej specyficzny, owocowy posmak. Natomiast Robusta uprawiana przeważnie na niższych wysokościach oraz w cieplejszym klimacie charakteryzuje się mniejszą kwasowością, a także bardziej ziemistym, ostrym smakiem.
Kawa robusta a arabica – różnice
Różnice między arabicą a robustą można dostrzec, spoglądając na ziarna kawy. W pierwszym przypadku mają one podłużny kształt i najczęściej delikatnie zielony kolor. Natomiast ziarna robusty są znacznie bardziej okrągłe.
Różnice można również wyczuć w smaku. Arabica jest intensywna, bardziej kwaskowata, ale zawiera mniej kofeiny. Robusta ma większe stężenie kofeiny, dlatego często jest sprzedawana w mieszankach (blend). Wyróżnia się też mniejszą kwasowością i ostrym smakiem z nutką goryczy.
Czym jeszcze różnią się te dwa gatunki kawy? Sposobem uprawy. Kawa ziarnista arabica jest hodowana na wysokości 600-1200 m n.p.m. Natomiast robusta nieco niżej – na równinach i małych wzniesieniach. Ponadto robusta wyróżnia się wysoką odpornością na szkodniki czy choroby, a arabica dobrze toleruje niskie temperatury.
Która kawa lepsza – arabica czy robusta?
To, która kawa jest lepsza – arabica czy robusta, zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji. Dla miłośników intensywnego smaku i aromatu idealnym wyborem będzie pierwsza z wymienionych. Natomiast dla osób potrzebujących większej dawki kofeiny lepsza okaże się kawa ziarnista robusta.
Wbrew powszechnym stereotypom robusta nie zawsze ustępuje arabice pod względem jakości – kluczowe znaczenie mają metody uprawy i obróbki. Warto spróbować obu tych gatunków kaw, aby przekonać się o różnicach między nimi i wybrać swój ulubiony wariant. Warto zapoznać się również z połączeniem obu gatunków – bardzo popularne są kawy 80% arabica 20% robusta.
Wysokiej jakości kawa – gdzie kupić?
Aby cieszyć się pełnią smaku ulubionego napoju, należy kupować wyłącznie ziarna pochodzące z zaufanych źródeł. U nas – w Incognito Coffee – można nabyć kawę wysokiej jakości o perfekcyjnym smaku i aromacie. Wypalamy ją z pasją, starannością oraz ogromnym zaangażowaniem, aby spełniać oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów.
Wśród naszego asortymentu można znaleźć zarówno produkty o wysokiej kwasowości, jak i niskiej kwasowości, dlatego każdy klient ma szansę wybrać opcję dopasowaną do swojego gustu. W razie problemu ze znalezieniem idealnej dla siebie kawy zapraszamy serdecznie do kontaktu z nami. Dzięki bogatemu doświadczeniu i szerokiej wiedzy jesteśmy w stanie profesjonalnie doradzić oraz podzielić się cennymi informacjami na temat różnych wariantów.
Brak komentarzy