Stopień palenia kawy – oznaczenia
Stopień palenia kawy to niezwykle istotna informacja. Znajduje się na opakowaniach produktów w celu ułatwienia konsumentom dokonania optymalnego wyboru w zależności od indywidualnych preferencji. Oznaczenia te mogą różnić się od siebie, jednak warto mieć je na uwadze, ponieważ to właśnie od nich zależy smak kawy.
Palenie jasne powoduje, że ziarna są odrobinę zbrązowione, a ich kolor jest zbliżony do barwy cynamonu. To stopień, który sprawia, że napój ma niezwykle łagodny smak. Jednocześnie ziarna zachowują swoją kwaskowość oraz subtelnie cytrusowy, orzeźwiający aromat.
Palenie średnie powoduje, że ziarna są mocno brązowe, a w smaku kawy można wyczuć delikatną, aczkolwiek przyjemną goryczkę. Dzięki temu aromat jest mocny oraz ciężki, dlatego niejednokrotnie można go porównać do czekoladowego.Palenie ciemne da się rozpoznać po bardzo ciemnych, prawie czarnych i błyszczących ziarnach. Sprawia, że napój nabiera wyraźnej goryczy bez zachowania naturalnej kwaskowości. W tego typu kawach zawartość kofeiny jest dużo mniejsza niż w tych, które poddawane są jasnemu paleniu.