Stopień palenia kawy – oznaczenia

Stopień palenia kawy to niezwykle istotna informacja. Znajduje się na opakowaniach produktów w celu ułatwienia konsumentom dokonania optymalnego wyboru w zależności od indywidualnych preferencji. Oznaczenia te mogą różnić się od siebie, jednak warto mieć je na uwadze, ponieważ to właśnie od nich zależy smak kawy.

Palenie jasne powoduje, że ziarna są odrobinę zbrązowione, a ich kolor jest zbliżony do barwy cynamonu. To stopień, który sprawia, że napój ma niezwykle łagodny smak. Jednocześnie ziarna zachowują swoją kwaskowość oraz subtelnie cytrusowy, orzeźwiający aromat.

 

Palenie średnie powoduje, że ziarna są mocno brązowe, a w smaku kawy można wyczuć delikatną, aczkolwiek przyjemną goryczkę. Dzięki temu aromat jest mocny oraz ciężki, dlatego niejednokrotnie można go porównać do czekoladowego.Palenie ciemne da się rozpoznać po bardzo ciemnych, prawie czarnych i błyszczących ziarnach. Sprawia, że napój nabiera wyraźnej goryczy bez zachowania naturalnej kwaskowości. W tego typu kawach zawartość kofeiny jest dużo mniejsza niż w tych, które poddawane są jasnemu paleniu.

Co oznacza stopień palenia kawy?

Stopień palenia kawy odnosi się do intensywności, czasu, a także temperatury, w jakich ziarna kawy zostały poddane obróbce cieplnej. Proces ten ma niebagatelny wpływ na smak, aromat, kwaskowość oraz goryczkę, ale również na zawartość kofeiny w gotowym produkcie.Im dłużej ziarna są palone, tym ciemniejszy staje się ich odcień. Natomiast charakter smakowy przechodzi od bardziej kwiatowych czy owocowych nut w kierunku intensywniejszych – karmelowych, czekoladowych bądź dymnych tonów.

Stopień palenia kawy a smak

Stopień palenia ziaren ma ogromny wpływ zarówno na ich wygląd czy zawartość kofeiny, jak i smak oraz aromat. W kawie jasno palonej znajdują się nuty smakowe z wyczuwalną kwaskowością. Jej smak jest subtelny i orzeźwiający, dzięki czemu przypadnie do gustu osobom wybierającym delikatne opcje.Kawa średnio palona ma zrównoważony, lekko orzechowy oraz czekoladowy smak. Natomiast ziarna bardzo mocno palone charakteryzują się wyczuwalnym posmakiem gorzkiej czekolady, oferując silne doznania, a jednocześnie nieco mniejsze pobudzenie.

Dlaczego my?

Incognito Coffee to miejsce, w którym można znaleźć wysokiej jakości kawę, wypalaną z dbałością o najdrobniejsze detale. Czuwamy nad każdym etapem, ponieważ zależy nam na dostarczaniu klientom niesamowitych wrażeń smakowych z każdym kolejnym łykiem.