Kawa a magnez – czy kawa wypłukuje magnez z organizmu?
Chyba każdy z nas słyszał o tym, że kawa wypłukuje magnez. To często powtarzane stwierdzenie okazuje się jednak… mitem! Do niedawna przekonanie, że jej spożywanie może przyczyniać się do niedoboru tego pierwiastka w organizmie, było bardzo powszechne i związane z właściwościami moczopędnymi kawy. Najnowsze badania wskazują jednak na to, że kawa wypłukuje magnez w bardzo niewielkim stopniu, a przy tym sama w sobie jest jego źródłem. Co i właściwościach kawy powinien wiedzieć każdy jej miłośnik?
Kawa a magnez w organizmie – jak jest naprawdę?
Jeszcze jakiś czas temu mogliśmy często spotkać się z informacją, że picie kawy może doprowadzić do niedoboru magnezu. Takie przekonanie brało się z faktu, że kawa wykazuje delikatne działanie moczopędne, natomiast magnez wypłukuje się z moczem. Twierdząca odpowiedź na pytanie o to, czy kawa wypłukuje magnez z organizmu, jest więc częściowo trafna – o ile taki mechanizm rzeczywiście ma miejsce, a ponadto kofeina może utrudniać wchłanianie magnezu, kluczowa jest tutaj dawka, a także tryb życia i dieta.
Negatywnych skutków picia kawy nie zaobserwujemy, jeżeli odżywiamy się w racjonalny sposób i dbamy o swoje zdrowie. Jej nadużywanie może jednak prowadzić do nadmiernego wydalania magnezu – aby tak się stało, musielibyśmy wypijać około 5 filiżanek mocnej kawy dziennie, dostarczając sobie około 400 miligramów kofeiny. Jeżeli jednak czarny napar pijemy w umiarkowanej ilości, czyli około 2-3 filiżanek, dziennie stracimy jedynie około 4 miligramy magnezu. Jest to bardzo mała ilość w porównaniu do zapotrzebowania na ten pierwiastek, który w przypadku kobiet wynosi mniej więcej 300 miligramów, a u mężczyzn – około 400. Jednocześnie warto pamiętać, że filiżanka kawy dostarcza około 7 miligramów magnezu. Zależności między kawą a magnezem w organizmie są więc złożone.
Magnez a kawa – kawa jako źródło
magnezu
Odpowiedź na
pytanie o to, czy kawa wypłukuje magnez z organizmu, jest więc wprawdzie
twierdząca, aczkolwiek fakt ten nie wiąże się z żadnym zagrożeniem, jeżeli
nasza dieta jest zbilansowana, a ilość wypijanej kawy nie jest zbyt duża. Co
więcej, sama w sobie może stanowić niewielkie źródło magnezu, choć jego ilość
jest uzależniona od kilku czynników, takich jak region pochodzenia ziaren czy
sposób parzenia. Przyjmuje się, że najwięcej magnezu zawiera arabica, a w
szczególności kawa parzona po turecku. Kiedy mówi się o zależności między kawą
a magnezem wspomina się również o tym, że większej zawartości tego pierwiastka
w naparze sprzyja zastosowanie wody kranowej do jego przygotowania.
Czy
kawa wypłukuje magnez lub inne ważne pierwiastki?
Mit o tym, że kawa
wypłukuje magnez w nadmiernym stopniu, prowadząc do rozwoju niedoboru, można
było usłyszeć również w odniesieniu do innych pierwiastków, takich jak wapń. W
tym przypadku sytuacja jest bardzo podobna – o ile kawa faktycznie wypłukuje część
tego pierwiastka, jego strata jest bardzo niewielka. Jedna filiżanka wiąże się
bowiem z ubytkiem około 5 miligramów wapnia. Analogiczną odpowiedź otrzymamy,
pytając o wpływ kawy na poziom potasu w organizmie.
Warto jednak wspomnieć, że kawa może utrudniać wchłanianie żelaza nawet o kilkadziesiąt procent, jeżeli spożywamy ją razem z posiłkiem. Efekt ten zwiększa dodatkowo obecność mleka w naparze. Kawa pita z umiarem i poza posiłkami przynosi jednak wiele korzyści w postaci lepszej koncentracji czy mniejszego ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II, schorzenia układu sercowo-naczyniowego czy chorobę Alzheimera. Niektóre badania wskazują również na skuteczność w prewencji innego rodzaju dolegliwości zdrowotnych.
Brak komentarzy